user - SEO, SEM blog

Keresőoptimalizlás, SEO, user experience, Open Laszlo

Beszélni róla és csinálni

2007.07.19. 19:48 user

Sok olyan dolog van az életben, amiről szívesen beszélünk, és teszünk úgy, mintha minden apró részletét ismernénk, óvoda óta csinálnánk. Fiatalabb korban ilyen a dugás, picit idősebb fejjel, jelen esetet alapul véve pedig a weboldal készítés.

Szándékosan használtama  készítés szót, és nem az oly sokszor elsütött "tervezést", mert a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy annyira szerteágazó dologról van szó, hogy igazából nehéz is rá egy szót találni, ami fedi a teljes folyamatot.

Mitől válik ez az egész dolog ilyen nehézzé? Valljuk be, helyzete válogatja:

  • macerás ügyfél
  • ötlettelenség
  • meg nem valósítható ötlet
  • időhiány
  • erőforráshiány
  • stb

Mindenek előtt mindenki szeretné pontosan tudni, hogy mikor mit kell csinálni, mi mire épül, előre tisztázni az utolsó karakterig mindent. Sajnos itt már az idealistább emberek be is tudnak fordulni, mert ilyen nem létezik. A legalaposabb tervezést követően is sorra változhatnak a dolgok, amiket tudni kell kezelni, integrálni kell tudni a már elkészült környezetbe.

Sorra jöhetnek az előre nem látott problémák úgy technikai, mint mondjuk tartalmi szempontból. Valószínűleg nem mondok nagy újdonságot, hogy nagyon sokat a tesztelésre csak a legutolsó utáni pillanatban gondolnak, pedig annak hiánya tönkre tudja vágni az egész projektet, és a határidő tarthatatlanná válik.

Aztán amikor már azt hinné az ember, hogy minden beleölt munka ellenére szart sem halad a dolog, mindig jön valami áttörés, legyen az bármilyen kicsi, de helyre tudja billenteni az ember lelkét. Itt egy, véleményem szerint, nagyon fontos dolgot említenék, ezek pedig a projekt tervezése során feállított mérföldkövek. Legutóbbi tapasztalatom szerint ezek elérése kettős hatással bír: egyrészt az ügyfél kap valami látványos dolgot, amitől megnyugszik, hogy folyik a munka, sé kész is lesz; másrészt a készítők számára is ad egy jó nagy löketet.

Nem szabad persze elkényelmesedni, de minden ilyen részeredmény a jó irányba billenti a dolgokat. Kurva jó érzés!

Egy utolsó tirivalitás mára: meló közben lehet a legtöbbet, leggyorsabban és legjobban megtanulni egy csomó olyan dolgot, amire előtt nem is gondolt volna az ember. Tudjátok ez az, amikor ha beszélgetsz valakivel valamiről, és mondd valami egyértelműt, akkor egyetértően bólogatsz, hogy naná, de magadtól sose jutott volna eszedbe, pedig igaz és egyértelmű dologról van szó.

Na ez a különbség a gyakorlat és az elmélet között.

UI: Próbáljátok ki a raftingolást. Embert próbáló dolog, még a könnyű szakaszokon is. Paradox módon a para ellenére jó buli.

2 komment

Címkék: internet

A bejegyzés trackback címe:

https://user.blog.hu/api/trackback/id/tr87121368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Till Zoltán · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2007.07.23. 22:54:24

Mikor oktatásra készültem, vagy tananyagot írtam az is újabb felismerésekhez juttatott.
Egyszerűen rá kellett nézzek a dolgokra egészükben és részleteikben is.
Ott nemcsak egy problémára kerestem megoldást, hanem eszközökkel, fogásokkal ismerkedtem.

user 2007.07.24. 00:07:34

Igen, valahogy én is így vagyok most. Csomó olyan kérdést tanultam meg, amit minden alkalommal nagyon fontos feltenni. De roppant mód élvezem.
süti beállítások módosítása