user - SEO, SEM blog

Keresőoptimalizlás, SEO, user experience, Open Laszlo

Progresszív konzervatívizmus

2007.02.27. 10:53 user

Azt hiszem a címben rejlő paradoxon mutatja leginkább a viszonyomat az internethez, és az internetes munkához. Ha úgy tetszik legyen ez az ars poeticam.

Az én olvasatomban ez azt takarja, hogy a web 2.0 tombolása közepén sem hiszem, hogy le kéne mondani a web 1.0 hagyományos értékeiről és kiforrott módszereiről, legyen az keresőoptimalizálás, oldaltervezés, user-experience, bármi. Bano a blogján valami olyasmit ír, hogy valójában szinte semmilyen új technológia nem született, csak a modus operandi változott. Egyet értek! Érdekes dolog, hogy azzal, hogy sok ember hirdeti a web 2.0-t és az ezzel járó megváltozó fogyasztói magatartást, egyre több ember alkalmazkodik is ehhez. Eddig is lehetett volna blogot csinálni (gondolom valamilyen szerver oldali nyelven), de nem volt jellemző, csak az utóbbi pár évben. Eddig is lehetett volna social-network oldalakat készíteni, de csak mostanában tört be a tudatba. AJAX, Ruby on rails, OpenLaszlo, CSS. Evolúció.

Ugyanakkor nem tudok szabadulni attól, hogy egy üzleti oldal esetén nem szabad áldozatául esni ezeknek az új technológiáknak, hanem megfelelő helyiértéken kell kezelnünk azokat. Amit meg tudunk csinálni xhtml-ben azt ne akarjuk flash-el megoldani. Viszont ahol egyértelmű előnyt jelent az új módszer, ott bátran éljünk vele.

Optimalizálás szempontjából ugye sem a flash, sem a jelenleg flash alapra építkező OpenLaszlo nem megfelelő. Viszont szerintem nem is arra valók, hogy teljes oldalakat fejlesszünk velük, hanem alkalmazásokat, oldal elemeket (nem menü!), amik a felhasználói élmény fokozása végett indokoltak. Ugyanakkor azt is kérdezhetjük, hogy melyik a célravezetőbb: valid, jól optimalizált xhtml, vagy egy modern, látványos, új eszközökkel készült oldal? Valószínűleg nem fekete-fehér a dolog, és én is abba az irányba húzok, hogy a megfelelő kombináció eltalálása hozza az igazi sikert. Oldala válogatja, illetve az a cél, aminek elérését az oldal szolgálja.

Gyakran érzem még mindig úgy, hogy a web, és ami mögötte van nem tudta levetkőzni azt a tévhitet, hogy itt valami varázslat folyik. It is not a kind of magic. Valójában semmi külöbség nincs az autógyártás és a weboldal gyártás között. Iparos munka, előzetes tervezéssel, folyamatos teszteléssel és utólagos értékeléssel. Ezek a tényezők képviselik az igazi értékeket, mert ha ez nincs, az oldal csak egy lufi lesz, ami szép lehet ugyan, de hasznos nem.

4 komment

Címkék: konzervativizmus progressziv tervezes

A bejegyzés trackback címe:

https://user.blog.hu/api/trackback/id/tr4940798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.01. 16:03:22

Az a (nem menü!) aranyos volt. :)
Egyébként szerintem van köztünk egy alapvetően szemléletbeli különbség: te inkább a kereshetőséget meg a hatékonyságot teszed előtérbe (az eddigi postjaid alapján), én viszont szeretek jó alacsonyan a nagyonátlagfelhasználó szintje körül mozogni, akinek viszont a flash és a hasonló megoldások inkább bejönnek, mondjuk használatilag.

user 2007.03.01. 16:18:23

Hát akkor engedd meg, hogy megpróbáljak rádcáfolni :)

Kérdés: A hétköznapi felhasználó hogy megy vissza az előző oldalra?

Válasz: A böngészője "Vissza" gombjával.

Mi történik egy flash-ben elkészített oldal esetén, ha megnyomja a delikvens a "Vissza" gombot? Bárhol is jár az oldalon belül, vissza megy vagy a nyitó oldalra (ahol a töltő képernyő van), vagy rosszabb esetben arra az oldalra, ahol rákattintott a flash oldal linkjére. Szerintem ez nem a használható kategória. Persze azért sokan tudják, hogy nem így kell navigálni egy flash oldalon. Vagy mégsem? ;-)

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.03. 11:52:57

No, ezzel megfogtál. :) Nekiülök és végiggondolom.

user 2007.03.03. 23:41:25

Nem akarok más tollával ékeskedni, ez a gondolat Jacob Nielsen-től ered. Érdemes olvasni amit ír.
süti beállítások módosítása