user - SEO, SEM blog

Keresőoptimalizlás, SEO, user experience, Open Laszlo

A funkcionális weboldal

2007.02.12. 19:53 user

Mitől jó egy site? Függetlenül attól, hogy erre persze mindenki azt vágja rá kapásból, hogy ez szubjektív, azért szerintem nem ennyire egyszerű a dolog. Mint ahogy a címből látszik, szerintem egy oldal akkor jó, hogy betölti azt a funkciót amire szánták.

Ez persze azt feltételezi, hogy a készítőnek volt terve az oldallal, és nem csak azért csinálta, hogy legyen. Megtervezni egy oldalt az én olvasatomban nem addig tart, amíg a grafikus átnyújtja a kész tervet. Egyrészt a tervezést már a design előtt meg kell kezdeni, másrészt pedig a külalaknak célja kell legyen, és nem lehet öncélú. A rossz megoldásra számtalan példát lehet találni, elég csak kicsit körülnézni a gportal-os borzalmak között. Kurzorkövető izgő-mozgó-agyromboló toszok, ismétlődő 200x200-as rózsaszín bellaleventés hátterek stb. Háttér szöveg kontraszt? Azmijatököm? Meg ilyenek. Broáf.

Függetlenül attól, hogy a gportalos oldalakat emeltem ki, ezek általános hibák tudnak lenni, főleg üzleti oldalak esetén. Az öncélú design azt váltja ki a jóérzésű emberből, mintha mondjuk Gábor Zsa-Zsával kéne smárolni. Öngól, na.

A design a használhatóságot kell segítse amellett, hogy természetesen igyekszik követni az adott cég arculati elemeit. Éppen ezért nem szabad a külcsínnyel kezdeni, azt a belbecs köré kell fonni. Ennek természetesen előfeltétele az, hogy létrehozzuk a tartalmat, illetve a struktúrát, amiben a tartalmat elhelyezzük. Bizony megint ennél a rohadt oldaltervezésnél tartunk. Mondhatjátok, hogy ez a vesszőparipám, de szerintem akkor is ez a legfontosabb dolog. Nem úgy megy ez mint a Legényanyában a házépítés. Mitől lesz akkor funkcionális egy weboldal? Attól, hogy könnyen áttekinthető struktúrát csinálunk, jól értelmezhető, beszédes menüpontokkal, nem túl hosszú, jól tagolt, helyesen írt (!) szöveggel. A cél az, hogy a látogató hamar, és könnyen megtalálja amit keres anélkül, hogy előtte kézikönyvet kéne elolvasnia az oldal használatáról, és humorosnak/ötletesnek tűnő elemek szerepéről.

Röviden: Ha valaki nem úgy tervezi meg az oldalát, hogy a látogatók igényeit tartja szem előtt, annak a flash ördöge hányja le a kromoszómáit.

4 komment · 1 trackback

Címkék: oldaltervezés gabor zsa-zsa

A bejegyzés trackback címe:

https://user.blog.hu/api/trackback/id/tr5936076

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hálózat-kereső 2.0 2007.02.19. 18:23:13

Kattingassunk szorgosan!Mert ugye aranyszabály, hogy a felhasználó nem szeret irányítottan sokat kattingatni. Irányítottan, mert most nem számoljuk a szabályszerűen bekövetkező "eltévelygéseket". Nekünk jelenleg az számít hogy a felhasznűló megtalálja, am…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.02.17. 17:04:15

"annak a flash ördöge hányja le a kromoszómáit."

Ez a nap mondata. :)

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.02.17. 23:02:29

Jajj, dehát a Gportal (meg privi.hu) oldalakat összehasonlítani egy rendes oldalla olyan mint egy kispolszkit a Ferrarival. Mindkettő piros. :P

user 2007.02.18. 11:08:17

Direkt említettem a szélsőségesen negatív példát :). Ugyanakkor láttam én már hasonlóan okádék céges oldalt is. De persze, túloztam.

Wegaz Doegdah · http://mdah.blog.hu 2007.03.12. 19:32:14

Hát nálam úgy van, hogy a szerencsétlen mitsemsejtő áldozat aki a blogomra tévedt, azon fog filózni 10 perc múlva is, hogy miről szólhat és, hogy ez vajon vicces vagy komoly blog? A dizájn sztem egyiknek sem jut eszébe.
Valahol ez is művészet nem?:)
süti beállítások módosítása