user - SEO, SEM blog

Keresőoptimalizlás, SEO, user experience, Open Laszlo

Flash vs. xhtml

2006.11.23. 10:15 user

Ha már tudjuk, hogy kinek készítjük a honlapot, összeállítottuk a tartalmat, akkor el kell döntenünk azt is, hogy milyen technikát alkalmazunk az oldal elkészítéséhez. Mivel én sem vagyok egy programozói guru, ezért két alapvető változatot fogok összehasonlítani: xhtml+css vs. flash.

Mi alapján döntsünk?

Gondolom azzal nem árulok el titkot, hogy a két változat között jelentős különbségek vannak, de a legfontosabb mégis az, hogy míg az xhtml esetében a forráskódba írjuk az oldal tartalmát, addig a flashben létrehozott tartalom beágyazott objektumként jelenik meg. Ez azért a legfontosabb különbség, mert a keresők kizárólag szöveget tudnak értelmezni. Tehát hiába jelenik meg ugyanaz a szöveges tartalom a két oldalon, a flash oldalt nem tudja olvasni a kereső, mert a forráskódban nem a megjelenő szöveg, hanem a beágyazott objektum kódja jelenik meg.

Sok esetben, főleg munkahelyi környezetben a flash le is van tiltva, illetve ha nincs telepítve a kliens gépen a megfelelő plugin, nem is tudja megnyitni az oldalt.

Jacob Nielsen azt mondja, hogy a böngésző második legfontosabb gomja a Vissza gomb, ami flash oldal esetén elveszti eredeti funkcióját. Képzeljük el a következő szituációt. Oldalunkat megtalálja egy potenciális ügyfelünk, és mondjuk a különböző termékleírások, vagy szolgáltatások között akar válogatni. Megszokásból, a vissza gombot fogja használni elsődleges navigációs eszközként, ami flash oldal esetén azt fogja eredményezni, hogy visszajut a kezdő oldalra. Nem lenne túl meglepő, ha otthagyná az oldalunkat...
Xhtml esetén ez a veszély nem áll fent, és könnyebb jól áttekinthető, egyszerűen használható navigációt biztosítani a látogatók számára. Természetesen lehet a flash oldalakra is navigációs lehetőségeket beépíteni, de sok esetben ezek használata még nem rutinszerű.

Mikor használjuk mégis a flash-t? Természetesen vannak olyan esetek, amikor a flash használata indokolt lehet: bannerek, microsite-ok, illetve akkor, ha az adott objektum csak egy adott oldalnak részét képezi, de nem befolyásolja a tartalmat.

Egy utolsó szempont jutott még eszembe, nevezetesen hogy egy flash oldal legyártatása sokkal drágább lehet :).

 

2 komment

Címkék: flash választás navigáció xhtml

A bejegyzés trackback címe:

https://user.blog.hu/api/trackback/id/tr4118423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymous 2007.02.28. 00:42:30

mi az a microsite, minisite?

user 2007.02.28. 09:23:18

A microsite egy oldal az adott cég oldalain belül. Külön entitásként kezelhető, mert általában csak egy téma köré épül. Főleg új promóciók esetében. pl: www.samsungbluray.hu/
süti beállítások módosítása