user - SEO, SEM blog

Keresőoptimalizlás, SEO, user experience, Open Laszlo

Keresőpókcsapdátlanítás

2007.02.15. 11:37 user

avagy engedjük, hogy a kereső pókok bejárják, indexeljék oldalainkat! De hogyan? Igyekszem összeszedni azokat a tényezőket, amelyek helyes használatával, vagy mellőzésével sokat segíthetünk önmagnkon.

Pop-up:

Szerintem a pop-up ablak az online média bosszúja. Kevés olyan irritáló mocsokkal találkozni a hétköznapi böngészés közben, mint ezek. De jelen esetben nem a usability szemszögből kell rájuk haragudni, hanem azért, mert az ezekben megjelenő tartalom láthatatlan a keresők számára. Asszem' ezen felesleges túl sokat rágódni. Annyi indokot lehet találni amiért utálhatjuk, hogy bármelyik bíróság röhögve ítélné halálra. R.I.P.

Drop-down menü:

Ez már egy fájóbb pont lehet a mozdulat-addikt designerek számára. A flash oldalakról alkotott véleményemet az első posztok valamelyikében már leírtam, itt más a gond. A JavaScript. Az előugró ablakokhoz hasonlóan ezt is lehet már tiltani egyedileg a böngészőkben, szóval még az is lehet, hogy egy szépen megírt JS kód nem is hoz kellő eredményt. Ezt elkerülendő érdemes használni a <noscript> taget, ami alternatívát ad a böngészőknek és tádáááá, a pókoknak is. Ez ugyanis már html kódolású linkelést jelent. Ez azért fontos, mert a pók úgy halad, hogy szimulálni próbálja a kattintási folyamatot. A JS kóddal ezt nem tudja megcsinálni.

Dinamikus URL:

Mi is ez a valami? Dinamikusnak nevezünk egy oldalt, ha annak tartalma nem egy előre rögzített (állandó) html fileban van, hanem a szerver állítja össze a kliens oldali kérés alapján. Ennek ellenpárja a hagyományos, vagy statikus oldal.
A dinamukus URL-ekkel az a legnagyobb baj, hogy ugyanaz a tartalom más URL-el is megjelenik, és a pókok igyekeznek elkerülni a duplikált tartalmat. Azonban egyre több fontos tartalom jelenik meg ilyen formában (webshopok, vállalati honlapok stb), így a keresők is igyekeztek alkalmazkodni. Ennek köszönhetően van néhány kivétel amikor ezek az oldalak is indexelésre kerülnek:

  • ne legyen kettőnél több paraméter (? és & jelek utáni cuma)
  • ne legyen az URL extrém hosszú (asszem 1000 karakter a limit). Ez hülyén hangzik, de mondjuk agyon biztosított tartalmaknál elborulhat a webmesterek agya.
  • ne használjunk session ID-kat. Ezek arra szolgálnak, hogy a rendszer tudja melyik látogató nézi épp az oldalt. Viszont az ID-től függetlenül a tartalom ua., így a fent aposztrofált duplikált tartalom indexelése forogna fent.

Ha nem tudjuk elkerülni ezeket a dolgokat, akkor van egy megoldás, ami segíthet. Legyen egy nagyon profi, és részletes sitemap, terméklista vagy valami hasonló, ami fix, normál linkelési technikával. Ezeken keresztül pl. eljuthatnak a pókok az összes termékoldalra. Azért ez nem jolly joker, szóval figyeljünk oda a többire is.

Redirect:

Más néven átirányítás. Gyakran használt eszköz, mivel az URL-ek változhatnak bármilyen okból. Ennek van 2 rossz, és 1 jó megoldása:

  • ROSSZ - JavaScript redirect
  • ROSSZ - Meta refresh redirect
  • JÓ - Szerver oldali átirányítás

Az első kettő azért rossz mert egyrészt a pók nem követi a JS-t, másrészt meg sok spammer visszaélt ezzel a módszerrel. Bejáratott URL-ről átirányítani a látogatót egy újra, ahol tök más tartalom van.
A szerver oldali átirányítás viszont jó megoldás. Jelzi a póknak, hogy megváltozott az URL, és ekkor a kis nyolc lábú a) elmegy az új oldalra b) az indexben átírja az URL-eket és így a találati listában nem kerül hátra az adott oldal.

Kerüljük továbbá a flash-t, a frame-es szerkezetet, de szeressük nagyon az oldaltérképeket!

6 komment · 1 trackback

Címkék: keresőpók akadálymentesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://user.blog.hu/api/trackback/id/tr4636807

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Download site 2019.05.04. 04:59:28

Indonesia Savixx 3gp Video Bokep. Carolina Interior flights Orange internet - ksoap2 primitive property

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.02.16. 15:43:06

Azért a flasht nem kötelező kihagyni, csak ha nagyon akarjuk hogy keresztül-kasul behálózzák az oldalunkat, akkor viszont javallatos. :)
A komoly tartalmat nyilván nem kell flashbe tenni egyébként, de ha jól használjuk a metákat, szerintem az kompenzálja a problémát.

user 2007.02.17. 11:28:22

Természetesen igazad van, a flash-t olyan tartalmakhoz hasznájuk, ami nem baj, ha nem indexelődik. Személy szerint a flash helyét egy oldalban a mikrosite-ok esetén tartom jogosnak. Meg maximum bannerben. Ennyi. A meták kapcsán ha arra gondolsz, hogy mint leíró adatok elegendőek a kompenzálásra, akkor nem feltétlenül értek egyet. Az csak az alap.

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.02.17. 13:03:32

Jó, azt én is elismerem hogy egy szerteágazó, tartalom központú - mondjuk üzleti - oldalak esetében a flash nem éppen az ideális megoldás.
Én már nagyon régóta gondolkozom egy olyan rendszeren, amhol a flash váz konkrétan indexelhető (mondjuk xml) tartalmat alkalmaz, de az még odébb van. :P
Az oldaltérképpel mindenesere ebben az esetben egyet tudok érteni, csak akkor úgy csinálják meg, hogy azon ne csak a robot, hanem a felhasználó is el tudjon igazodni. (Egyébiránt szeirntem inkább általában az ergonómikusabb menürendszerbe kéne energiát fektetni, nem magyarázni a bizonyítványt egy oldaltérképpel, de ez most más lapra tartozik. :))

user 2007.02.18. 11:10:27

Teljesen egyetértek! Az oldaltérkép szerepe kettős kell legyen. Sok esetben manapság azért szerintem nem a pókok miatt csinálnak oldaltérképet, hanem a) a Józsinak is van b) a felhasználókat akarják segíteni. Sajnos nem mindig sikerül, mert a térkép nem követi az oldalak struktúráját.

Bagi Zoltán · http://linkfelho.i-connector.com 2007.02.25. 11:23:29

Szerencsére a technológia fejlődése eljutott arra a pontra, ahol a tökéletes helyettesítő termékek már megjelennek.

A javascript drop-down menüket már lehet szuper css megoldással kiváltani, és a dinamikus url-ekből is lehet szuper statikusakat varázsolni különféle .htaccess szabályok alkalmazásával.


süti beállítások módosítása