user - SEO, SEM blog

Keresőoptimalizlás, SEO, user experience, Open Laszlo

Index. A weboldal Nirvanaja

2007.02.06. 11:14 user

A megfelelően optimalizált, de nem indexelt oldalak egy olyan párost alkotnak, mint mondjuk Habsburg Ottó és Tera Patrick. Izgalmas, de reménytelen. Nézzük mit is jelent az indexelés, miért jó az nekünk ha van, és miért nagyon rossz, ha nincs.
Úgy képzeljük el, hogy az index az adott kereső agya, a kereső spider/crawler/pók pedig a szeme. Amit a szem nem lát, nem kerül be az agyba. Így megy ez. A keresők ezt az indexet (adatbázist) használják arra, hogy visszaadják a remélhetőleg releváns találatokat. A tudatos weboldal tulajdonos célja pedig az, hogy bekerüljön ebbe az adatbázisba.
 
Honnan tudjuk, hogy indexelve vagyunk?
A válasz egyszerű, onnan, hogy valamilyen kulcsszóra (leggyorsabban cégnév) megjelenünk a kereső találati listáján. Elvileg a különböző toolbar-ok segítségével is megállapítható ez, mert jó esetben valamilyen pagerank értéket már az elején is kapunk, és pl. a Google Toolbar ezt mutatja.
Ha azt tapasztaljuk, hogy márpedig oldalainkat a keresők makacsul nem hajlandók indexelni, nem kétségbe kell esni, hanem gondolkodóba. Mégis miért utálják a keresők az oldalainkat annyira, mint vak mókus az erdőtüzet? Három fontos dolgot érdemes megvizsgálni:
 
1. Elkövettünk-e valamit, amiért a kereső bűntet minket? Akár direkt (ejnye), akár véletlenül (szopó)
2. Látogatják-e a kereső pókok az oldalainkat, és ha nem, miért nem?
3. Vannak-e ránk mutató linkek?
Akkor lássuk szép sorjában:
 
1. Bünti:
A keresők nem viccből szokták ezt csinálni, szinte mindig van valami oka, mint például az itt olvasható dolgok. Négy jel, amiből arra következtethetsz, hogy csalsz és lebuktál gond van:
 
  • Durván visszaestél a találati listában
  •  Az indexelt oldalaid száma drasztikusan csökken
  • A kereső egyre kevesebb oldaladra mutató linket listáz
  • Oldalad csak az URL-re rákeresve található meg
És végül a szívásnak 2 formája van: bűntetés, amitől hátrébb szorulsz a listában nagyon, és a bann, amikor viszont harangoztak.
2. Pókok, linkek, link pókok
A keresőpók az internet Smith ügynöke aki istent játszik. Ez dönti el mi létezik, és mi nem. Olyan, mint Chuck Norris. A webmesterek feladata az, hogy lehetővé tegyék a pókoknak a szabad ki-be járkálást. Ezek nem könyörögnek, hogy engedd be őket, hanem megpróbálják, és ha nem megy, akkor kalap kabát.
Azt, hogy jártak-e nálunk egyrészt meg tudjuk állapítani abból, hogy indexelve vagyunk-e (mert ugye ezek végzik e kényes műveletet), másrészt meg az ún. log fileok vizsgálatából. Ebben a fileban láthatjuk, hogy jöttek-e, és mikor. És hogy kik?
Hát ezek! 

Egyébként a pókok kapcsán már korábban emlegettem a robots meta tag-et is, ennek megfelelő paraméterezése is segít, sőt. Létre lehet hozni továbbá egy
robots.txt file-t is a szerverre, ami nagyjából ugyanazt a feladatot látja el mint a fent említett meta tag, csak sokkal jobban paraméterezhető (kézzel), viszont ennek köszönhetően sokkal könnyebben el is lehet [censored]. Figyelembe véve, hogy a pókok linkeken keresztül közlekednek (biológia rulez), ha nem jönnek hozzánk, annak a következő okai lehetnek pl:
  • Nincs ránk mutató link. Ha csak áll az oldalunk az internetes puszta közepén, mint fasz a lakodalomban, azzal nem megyünk semmire.
  • Mutatnak ránk linkek, de azok nem jók, mert modnjuk olyan oldalról valók, amiket nem látogatnak a pókok, vagy mert bannolva vannak, vagy egyszerűen nem tudják követni az adott link útvonalát. Erről majd valamikor a jövőben többet.
  •  A pók nem jutott be hozzánk. Ezt esetleg hónapokkal később még párszor megpróbálja, aztán ha nem megy, végleg elköszön, és odaszarik a küszöbre.

Ok, akkor álljon itt néhány javaslat, hogy miként lehet indexelődni, hogy ne rosszkedvűen menjünk kávézni:

  • Szűntessük meg a pókcsapdákat (erről majd még valamikor ezt-azt)
  • Játsszunk a szabályok szerint, és olyan tartalommal töltsük meg oldalunkat, amit a pókok szeretnek (releváns szöveg)
  • Csináljunk sitemapet, ami olyan a póknak mint egy deep throat treatment a fáradt kamionosnak.
  • Új oldal esetén regisztráljuk manuálisan az oldalunkat
  • Fizethetünk is azért, hogy indexelve legyünk. Ez az ún. paid inclusion program, és jelenleg kb csak a Yahoo!-nál működik, és csak annyit garantál, hogy bekerülünk az idexbe, semmi köze a találati listás helyezésünkhöz.

4 komment · 1 trackback

Címkék: index pók tera patrick muhahah

A bejegyzés trackback címe:

https://user.blog.hu/api/trackback/id/tr433993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: sports cash system login 2017.10.07. 19:57:22

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdBoyWW 2007.02.08. 08:12:23

hiánypótló

Wegaz Doegdah · http://mdah.blog.hu 2007.03.12. 19:37:25

Én felraktam egy mexállottan őrszempókevő elmebeteg kódot a forrásba, és alig várja, hogy jöjjenek büntetni. Mindet elemészti. A biztonság kedvéért egy időzített vírust is elengedtem, de sajnos csak akkor tudja felölni a rendszert, ha cenzúrát érez a honlapom körül.
Sajna azóta nemtudom betiltatni a cuccom. Mindent megtehetek. Én nem tudok így élni... semmi para...

user 2007.03.12. 20:11:06

nos erre nem nagyon tudok reagálni :)
süti beállítások módosítása